За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и дори

...
За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и дори
Коментари Харесай

Картофи срещу деменция

За картофите от десетилетия се приказва, че са нездравословни и даже здравните управляващи предлагат да ги ограничаваме в менюто си. Британски учени обаче оповестиха, че са доста потребни и понижават риска от инфаркт и деменция, заяви в. " Дейли мейл ".

" Картофите са отличен източник на доста витамини, макро- и микроминерали, за които доста хора харчат пари, с цел да си купуват хранителни добавки. Те съдържат също каротиноиди и полифеноли, както и много фибри ", сподели проф. Дерек Стюарт от шотландския институт " Джеймс Хътън ".

Учените изложиха ползите от картофите и доказателствата за тях в отчет от 60 страници, в който проучиха и предходни писания по тематиката. Те приканиха скромният артикул да бъде преоценен поради " ясните изгоди за здравето ".

Специалистите настояват, че картофите са толкоз потребни, че даже човек да яде единствено тях през целия си живот, " ще остане много здрав ".

" Сравнени с други храни, като плодове, месо и листни зеленчуци, картофите постоянно се считат за по-лоши източници на витамини и минерали. Това не е вярно ", пишат учените.

Картофите са отличен източник на вит. С, вит. В6, вит. В9. Освен това минералите в тях оцеляват на обработването и високите температури при готвенето. А и те засищат доста повече спрямо храни със същото въглехидратно наличие.

Предишни проучвания с доста участници демонстрираха, че картофите защищават от сърдечносъдови болести, а замяната на месото с тях и със зеленчуци понижава заплахата от инфаркт.

Друг труд откри нараснала когнитивна функционалност у възрастните, които постоянно ядат картофи. Те стопират и утежняването на " плетора от дегенеративни болести ".

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР